2017年学术报告:碳交易对中国经济和世界贸易的影响

【2017学术讲座】碳交易对中国经济和世界贸易的影响

“安徽省建筑经济与房地产管理研究中心”系列学术讲座之五

讲座题目:中国碳交易对中国经济和国际贸易的影响(The impact of a Chinese emission trading scheme on global trade: a CGE modellingapproach)

Abstract: This paper uses the recent GTAPE database and a CGE modelling framework to simulate the effect of a national ETS on Chinese economy as well as on global trade. The simulation results show that the ETS is very effective in emission reduction but causes mild economic contraction in China. The ETS also causes substantial trade creation and trade diversion. In regard to international trade in energy and resources, China exports more coal and gas and, counter-intuitively, also imports more coal and gas. The study concludes that, due to trade linkage, a global action is needed to reduce emissioneffectively.

讲座时间:2017年12月28日下午15:00

讲座地点:南校区主教学楼1812会议室

讲座人简介:孟宪明博士,澳大利亚新英格兰大学商学院高级研究员,博士生导师。研究领域包括能源和环境经济学、金融经济学、农业经济学、经济增长与循环。精通大数据库处理、一般均衡模型、时间序列和二维数据计量分析。出版2本专著,在SSCI 期刊或 A 类期刊发表30多篇论文, 包括 Energy Economics, Energy Policy, Tourism Management, Tourism Analysis, Agriculture Economics, Tourism Economics, Journal of Travel and Tourism Marketing; Economic Modelling, Applied Economics, Environmental and Resources Economics, Natural Resource Research, and Journal of Asian Economics. 多次担任上述期刊评审专家及博士论文评审专家。申请并完成多个科研项目,包刮两个澳洲顶级类项目:澳洲研究理事会(ARC)工业合作项目‘适应碳税引发的澳洲城乡能源需求变动’和澳洲研究理事会(ARC)发现项目‘加深对低碳政策影响的理解’。